Άγιος Βαλεντίνος

Αγίου Βαλεντινού Δωρεάν Αποστολή

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών.

Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;

Τον 3 αιώνα στη Ρώμη κατά την Αυτοκρατορία του Κλαύδιου του Β’, η Ρώμη περνούσε μια περίοδο αιματηρών εκστρατειών. Ο Κλαύδιος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να προσελκύσει τους στρατιώτες να καταταγούν στις λεγεώνες του. Πίστευε πως αυτό οφειλόταν στο ότι οι άνδρες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες και τις οικογένειές τους. Εξέδωσε λοιπόν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγόρευε τους γάμους και τους αρραβώνες. Αυτό συγκλόνισε όλους τους υπηκόους της χώρας.

Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, ο οποίος ήταν ιερέας στη Ρώμη εκείνη την εποχή ακολουθώντας το κήρυγμα της εκκλησίας πάντρευε κρυφά τα ζευγάρια ενώνοντας τους με τα δεσμά του γάμου. Οι πράξεις του σύντομα μαθεύτηκαν από τον αυτοκράτορα και ο Άγιος Βαλεντίνος σύρθηκε από τους πρετοριανούς στο παλάτι. Φυλακισμένος, λοιπόν, και περιμένοντας την καταδίκη του, η κόρη του δεσμοφύλακά του, η οποία ήταν τυφλή, τον πλησίαζε ζητώντας του να τη βοηθήσει να βρει το φως της. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της. Όσο οι μέρες περνούσαν ο Άγιος Βαλεντίνος και η όμορφη κοπέλα ερχόντουσαν πιο κοντά και τελικά ερωτεύτηκαν. Όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε τον Άγιο Βαλεντίνο να σταματήσει το έργο του και να εναντιωθεί στη πίστη του, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η άμεση εκτέλεση του. Λίγο πριν το θάνατο του άφησε ένα γράμμα στην αγαπημένη του με την υπογραφή «from your Valentine» φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο ο Άγιος Βαλεντίνος, συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Το όνομα του Αγίου γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του, και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

 

Πηγές για ανεύρεση περισσότερων πληροφοριών:

Wikipedia

http://www.iefimerida.gr/

http://www.matia.gr/

http://www.newsbomb.gr/

Video by Vsputra